Πώς να πλένετε κοστούμια;

Κρατήστε το κοστούμι σας σε μια σακούλα ενώ δεν το φοράτε
Κρατήστε το κοστούμι σας σε μια σακούλα ενώ δεν το φοράτε, ώστε να μην καλύπτεται από τη σκόνη.

Τα κοστούμια προσθέτουν μια αίσθηση επαγγελματισμού και κατηγορίας στην εμφάνισή σας, αλλά δεν μπορούν να πλυθούν σε τυπικά πλυντήρια όταν λερωθούν. Εάν δεν θέλετε να πάρετε το κοστούμι σας σε υπηρεσία στεγνού καθαρισμού, μπορείτε εύκολα να το φροντίσετε στο σπίτι, ώστε να φαίνεται καθαρό. Με μερικά απλά εργαλεία, θα έχετε ένα φρέσκο κοστούμι για να φορέσετε!

Μέθοδος 1 από 3: καθαρισμός βρωμιάς

 1. 1
  Ανακατέψτε 1 μέρος λευκό ξύδι με 2 μέρη κρύο νερό σε ένα μπολ. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) αποσταγμένου λευκού ξιδιού και 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) κρύου νερού βρύσης για να φτιάξετε ένα διάλυμα καθαρισμού. Ανακατέψτε καλά τα υγρά μέχρι να συνδυαστούν.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κρύο νερό, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα της στολής.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο νερό στην αρχή εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξύδι.
 2. 2
  Μουλιάστε ένα πανί στο διάλυμα. Βουτήξτε εντελώς ένα μαλακό πανί μικροϊνών στο διάλυμα καθαρισμού, ώστε να είναι πλήρως κορεσμένο. Μόλις το πανί σας είναι βρεγμένο, στύψτε το έτσι ώστε να είναι υγρό στην αφή αλλά να μην στάζει. Δώστε στο ύφασμα μερικά κουνήματα για να απαλλαγείτε από τυχόν περίσσεια υγρού που υπάρχει ακόμα στο ύφασμα.
  • Τα πανιά μικροϊνών μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε κατάστημα καθαρισμού.
 3. 3
  Τρίψτε το πανί με το κόκκο του υφάσματος με σύντομες πινελιές. Εστιάστε σε περιοχές που είναι εμφανώς λερωμένες ή έχουν συσσωρεύσει πολλή βρωμιά, όπως τα μανίκια, μανσέτες ποδιών και το κάθισμα παντελονιού. Εργαστείτε σε πινελιές 2-8 εκατοστών (5,1-7,6 cm) για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη σκόνη. Φροντίστε να μην κορεστεί πλήρως το ύφασμα.
  • Ελέγξτε το διάλυμα καθαρισμού σε ένα εμφανές σημείο στο κοστούμι σας για να δείτε πώς επηρεάζει το ύφασμα.
  Βάλτε το κοστούμι σας σε μια υφασμάτινη σακούλα για να το κρατήσετε καθαρό ενώ δεν το φοράτε
  Βάλτε το κοστούμι σας σε μια υφασμάτινη σακούλα για να το κρατήσετε καθαρό ενώ δεν το φοράτε.
 4. 4
  Αφήστε το κοστούμι να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Κρεμάστε το κοστούμι σε μια ανθεκτική ξύλινη κρεμάστρα, ώστε να μην τσαλακώνει ή να τσαλακώνει. Κρατήστε το κοστούμι σε δροσερό, στεγνό μέρος, όπως ανοιχτή ντουλάπα ή στο πίσω μέρος μιας πόρτας. Το κοστούμι σας θα διαρκέσει από 30 λεπτά έως 1 ώρα για να στεγνώσει.
  • Εάν το κοστούμι σας μυρίζει σαν ξύδι μόλις στεγνώσει, ψεκάστε λίγο κολόνια ή άρωμα πάνω του για να καλύψετε το άρωμα.

Μέθοδος 2 από 3: αφαίρεση ρυτίδων

 1. 1
  Βάλτε ένα εξάρτημα υφάσματος στο άκρο του σωλήνα του ατμού. Βρείτε ένα μηχάνημα ατμού χειρός ή ελεύθερο για χρήση στο κοστούμι σας. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα υφάσματος, το οποίο πρέπει να μοιάζει με μακρύ ορθογώνιο. Σπρώξτε το εξάρτημα στο άκρο του εύκαμπτου σωλήνα μέχρι να ασφαλίσει καλά.
  • Τα φορητά ατμόπλοια μπορούν να αγοραστούν για περίπου 37€, ενώ τα ανεξάρτητα ατμόπλοια κοστίζουν περίπου 56€.
  • Μπορείτε να βρείτε ατμόπλοια στα τοπικά καταστήματα ή τα πλυντήρια.
  • Ζητήστε από ένα πλυντήριο για να δείτε εάν προσφέρουν ενοικιάσεις ατμομηχανών.
 2. 2
  Γεμίστε τη δεξαμενή σε ένα καθαριστικό ατμού με νερό και ενεργοποιήστε την. Εντοπίστε τη δεξαμενή νερού στο ατμόπλοιό σας. Βγάλτε το από το μηχάνημα και γεμίστε το με κρύο ή ζεστό νερό. Επανατοποθετήστε τη δεξαμενή στο ατμόπλοιό σας και ενεργοποιήστε την ώστε το νερό να ζεσταθεί.
 3. 3
  Βάλτε την κεφαλή του ατμού στο κοστούμι σας και εργαστείτε από πάνω προς τα κάτω. Μόλις θερμανθεί το νερό, βάλτε το εξάρτημα απευθείας στο κοστούμι σας κοντά στους ώμους. Τραβήξτε τη σκανδάλη στο ατμόπλοιο και μετακινήστε το εξάρτημα κάτω από το μήκος της στολής σας. Ο ζεστός ατμός θα χαλαρώσει το ύφασμα και θα αφαιρέσει τυχόν ρυτίδες που μπορεί να έχουν σχηματιστεί. Όταν τελειώσετε, αφήστε το κοστούμι να στεγνώσει στον αέρα για 15-20 λεπτά.
  • Μην χρησιμοποιείτε σίδερο στο κοστούμι σας, καθώς η άμεση θερμότητα μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα.
  Αναζητήστε μια βούρτσα κοστουμιού με δύσκολες τρίχες
  Αναζητήστε μια βούρτσα κοστουμιού με δύσκολες τρίχες, αλλά όχι τόσο χονδροειδές που θα καταστρέψει το ύφασμα.
 4. 4
  Ατμίστε ξανά το κοστούμι σας εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ρυτίδες. Μπορεί να έχετε ακόμα ρυτίδες σε περιοχές όπως οι αγκώνες και τα γόνατα του κοστουμιού σας. Εάν το κοστούμι έχει στεγνώσει εντελώς, εκτελέστε ξανά το ατμόπλοιο και εστιάστε στις προβληματικές περιοχές. Λιώστε την περιοχή με τα χέρια σας μόλις τελειώσετε τον ατμό και αφήστε την να στεγνώσει ξανά για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ρυτίδες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι για την εξάλειψη των ρυτίδων ενώ το κοστούμι κρέμεται. Μπορείτε να βρείτε σπρέι στο τμήμα πλυντηρίου του τοπικού σας καταστήματος.
  Χρησιμοποιώντας ατμό ντους

  Κρεμάστε το κοστούμι σας στο μπάνιο ενώ παίρνετε ένα μακρύ, ζεστό ντους ή μπάνιο. Ο αέρας θα γεμίσει με υγρασία και θα βοηθήσει στον ατμό του κοστουμιού σας. Μόλις τελειώσετε, απλώστε το κοστούμι σας και εξομαλύνετε το με τα χέρια σας πριν το κρεμάσετε ξανά.

Μέθοδος 3 από 3: φροντίδα για το κοστούμι σας

 1. 1
  Βουρτσίστε το κοστούμι σας με μια σκληρή βούρτσα για να αφαιρέσετε τη χαλαρή σκόνη. Αναζητήστε μια βούρτσα κοστουμιού με δύσκολες τρίχες, αλλά όχι τόσο χονδροειδές που θα καταστρέψει το ύφασμα. Βάλτε το κοστούμι στο κρεβάτι σας, ώστε να είναι εντελώς επίπεδο ή να το τοποθετήσετε σε μια ανθεκτική κρεμάστρα. Κρατήστε τη βούρτσα στο κυρίαρχο χέρι σας και βουρτσίστε με τον κόκκο του υφάσματος. Δουλέψτε με μικρές πινελιές από το πάνω μέρος του σακακιού σας μέχρι το κάτω μέρος, ώστε να απομακρυνθεί τυχόν βρωμιά ή σκόνη.
  • Τα πινέλα κοστουμιών μπορούν να αγοραστούν διαδικτυακά ή σε καταστήματα που πωλούν κοστούμια.
  • Εάν παρατηρήσετε πολλή βρωμιά ή σκόνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, περάστε το με τη βούρτσα 2-3 φορές.
  • Χρησιμοποιήστε έναν κύλινδρο χνούδι μετά το πινέλο για να μαζέψετε τυχόν χαλαρή βρωμιά που απομένει στο ύφασμα.
 2. 2
  Κρεμάστε το κοστούμι σας σε μια παχιά ξύλινη κρεμάστρα για να διατηρήσετε το σχήμα του. Πάρτε κρεμάστρες με φαρδύ ώμο και ράβδο από κάτω για να κρεμάσετε το παντελόνι σας. Αποφύγετε τη χρήση λεπτών καλωδίων, καθώς θα μπορούσαν να παραμορφώσουν τους ώμους του σακακιού σας. Δώστε στο κοστούμι σας χώρο στο ντουλάπι σας, ώστε να μην είναι στενός δίπλα στα άλλα ρούχα σας.
  • Εάν βγάζετε το σακάκι σας ενώ είστε στη δουλειά, σκεφτείτε να κρατήσετε μια κρεμάστρα εκεί, ώστε να μην χρειάζεται να το ρίξετε πάνω από μια καρέκλα. Με αυτόν τον τρόπο, το μπουφάν σας θα παραμείνει χωρίς ρυτίδες.
  Εάν το κοστούμι σας μυρίζει σαν ξύδι μόλις στεγνώσει
  Εάν το κοστούμι σας μυρίζει σαν ξύδι μόλις στεγνώσει, ψεκάστε λίγο κολόνια ή άρωμα πάνω του για να καλύψετε το άρωμα.
 3. 3
  Βάλτε το κοστούμι σας σε μια υφασμάτινη σακούλα για να το κρατήσετε καθαρό ενώ δεν το φοράτε. Ακόμα κι αν το κοστούμι σας συνοδεύεται από πλαστική σακούλα όταν το αγοράζετε, μεταφέρετε το κοστούμι σας σε μια υφασμάτινη σακούλα για να αυξήσετε τη ροή του αέρα μέσω του υφάσματος. Αυτό βοηθά το κοστούμι σας να αναπνέει και το αποτρέπει από την ανάπτυξη οσμών.
  • Εάν πρέπει να ταξιδέψετε με το κοστούμι σας, βάλτε το σε μια τσάντα ρούχων για να το διατηρήσετε ασφαλές.

Συμβουλές

 • Αποφύγετε να φοράτε το ίδιο κοστούμι πολλές ημέρες στη σειρά, διαφορετικά το ύφασμα θα αρχίσει να φθείρεται πιο γρήγορα.
 • Κρατήστε το κοστούμι σας σε μια σακούλα ενώ δεν το φοράτε, ώστε να μην καλύπτεται από τη σκόνη.

Προειδοποιήσεις

 • Πάρτε μόνο το κοστούμι σας στα στεγνωτήρια μία ή δύο φορές το χρόνο. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν το κοστούμι σας αποδυναμώνουν τα υφάσματα.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Καθαρισμός ενσωματωμένων ακαθαρσιών

 • λευκό ξύδι
 • Κρύο νερό
 • Μικρό μπόλ
 • Πανί καθαρισμού

Αφαίρεση ρυτίδων

 • Ξύλινη κρεμάστρα
 • Καθαριστικό ατμού με υφασμάτινο εξάρτημα

Φροντίζοντας το κοστούμι σας

 • Βούρτσα κοστούμι
 • Ξύλινες κρεμάστρες
 • Υφασμάτινη τσάντα
Οροι Χρήσης Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου προορίζεται για τις γενικές πληροφορίες σας και δεν προορίζεται να υποκαταστήσει τον επαγγελματικό νόμο ή τις συμβουλές χρηματοδότησης. Επίσης, δεν προορίζεται να γίνει επίκληση από τους χρήστες στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail